понеделник, 6 юли 2020

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИНСТИТУТ ПОЛУЧИ ПОКАНА ЗА АВТОРИТЕТЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ В ПОЛША

05.09.06 | Новини

Директорът на Европейския институт Ю. Николова участва във форум в Полша с представители на Европейската комисия.

Умората от разширяването на ЕС и преходът от страна–кандидат към статут на пълноправен член на Съюза – на тази тема ще говори в Полша директорът на Европейския институт (ЕИ) Юлиана Николова, кандидат за вицепрезидент на десните партии.

Подгласничката на Неделчо Беронов г-жа Николова е поканена за участие в 16-я Икономически форум в полския град Криница, който ще се проведе тази седмица.

100 дебата по 10 ключови теми в 60 кръгли маси предвижда тазгодишната програма на авторитетната международна конференция, в която участие ще вземат най-малко трима еврокомисари и близо петнадесет висши представители на органа на изпълнителната власт на Европейския съюз.

Целта на Икономическия форум в Криница, на който е поканена за участие г-жа Николова, е да стимулира сътрудничеството между страните-членки на ЕС и техните съседи. Мотото на тазгодишното издание на проявата е – “Европейските предизвикателства: въпросът за европейската идентичност”.

Юлиана Николова ще се спре върху политическата воля в България за осъществяване на реформите, а така също и върху европейските перспективи пред страните от Югоизточна Европа.

Сред участниците в авторитетния форум са: премиерът на Литва Гедиминас Киркилас, вицепремиерите на Румъния Богдан Паску и наКипър Сердар Денкташ, бившите премиери на Полша Марек Белка – и висш функционер в ООН – и на Словакия Микулаш Дзуринда, както и министри и депутати от Полша, Финландия, Хърватия, Украйна, Литва, Русия, Молдова и др.

В курортния град Криница среща си дават също така държавни секретари от Словакия, евродепутати и наблюдатели, представители на НПО, на академичните среди, на медиите.

Юлиана Николова посочи, че международните партньори на Европейския институт с интерес следят хода на българската евроинтеграция. Очаква се в Полша да бъде неформално обсъдена готовността на страната за членство, както и съдържанието на есенния мониторингов доклад на ЕК.

Организатор на събитието е Фондация “Институт за източни изследвания” - създадена през 1992 г. и изпълняваща проекти за сближаване в политиката, икономиката, културния и научния обмен между държавите в региона на Централна и Югоизточна Европа.

Припомняме, че българският Европейски институт, на който Юлиана Николова е директор, също работи интензивно по проекти в сходни области.

Икономическият форум в Криница се превърна в символ на стремежа на Полша да бъде припозната като значим регионален фактор в разширения Европейски съюз. Именно в Криница се осъществиха едни от първите работни контакти между полската администрация и представителите на европейските институции преди присъединяването на страната към ЕС. Икономическият форум в Криница е и едно от малкото места, на които управляващи и опозиционни лидери от Украйна и Беларус са сядали на една маса и са водили преговори.

Източник:Европейски институт