сряда, 30 септември 2020

Европа Директно - София представя фотоизложба с най-доброто от конкурса "Снимка през Стената"

18.12.09 | Новини

Снимката „Мелница „Република" на Стефан Папукчиев от гр. Казанлък спечели първата награда на фотоконкурса "Снимка през Стената". Той спечели цветен фото-принтер, която ще пристигне при него чрез съгражданина му Бедрос Азинян, също участник в конкурса.

Второто място е за Радостина Станкова и „Стената", а трето за Георги Величков от София със снимката „14 януари 2009 - 2". Те спечелиха микро говорители XM-I X-Mini II.

Фотоконкурсът и изложбата "Снимка през Стената" се организира от Информационния център "Европа Директно" - София, Европейския интитут, Център за модернизиране на политики, Портал ЕВРОПА и НЧ „Славянска беседа" по повод 20-а годишнина от падането на Берлинската стена, чествано във всички държави-членки на ЕС с разнообразни прояви.

Целта на инициативата бе да се съберат и покажат в снимки емблематични образи от българския преход - началото, историята, последствията, неслучилото се, емоцията, надеждата, разочарованието; къде бяхме преди 20 години, къде сме днес, какво ни чака утре.

Журито на конкурса избра 10-те най-добри снимки, изпратени за участие в конкурса от над 150, изпратени от фотографи-любители и професионалисти от цяла България. Финалната селекция  фотографии са показани от днес в Читалище "Славянска беседа" в София - ул. "Г. С. Раковски" 127.

 


На откриването на изложбата присъстваха част от победителите и участниците в конкурса. Те разказаха историята зад снимката и споделиха какво е преходът за тях в образи и преживявания , своя опит зад обектива.

По-късно сбирката от фотографии ще бъде изложена в офиса на "Европа Директно" - София: ул. "Г. С. Раковски" 101. Заповядайте да разгледате фотоизложбата и виртуално - чрез посещение на секцията "Галерия" на сайта на конкурса.

Разгледайте снимките на победителите в едноименната рубрика ТУК . Запознайте се и с всички фотографии, участвали в „Снимка през Стената" ТУК .