Европейски институт

Стартира Комуникационна кампания "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент"

17.03.08 | Новини

Точно на петдесетия рожден ден на Европейския парламент – 19 март 2007 г., започва мащабен комуникационен проект, изпълняван от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА.
 
Комуникационната кампания е под мотото ”Сега – взаимодействаме с Европейския парламент!” (”Now – interacting with the European Parliament”).

Официалното й представяне ще се състои в сряда, 19 март, от 17.00 часа в Информационния център на ЕС на ул. ”Московска” 9 в София.

Домакин на проявата е Информационното бюро на Европейския парламент за България, което организира непосредствено след това откриване на фотоизложбата ”50 години Европейски парламент”, посветена на тържественото отбелязване на историческата годишнина от първото заседание на Общата европейска парламентарна асамблея, което се е състояло на 19 март 1958 година в Страсбург. Фотоизложбата ще бъде открита от бившия председател на ЕП Енрике Барон Креспо.

Кампанията „Сега – взаимодействаме с Европейския парламент!” символично започва на 19 март – датата на първото заседание на ЕП през 1958 г., заради историческата символика и значимостта на юбилея. Кампанията е подходящ повод да погледнем напред към новата роля и повишените правомощия на ЕП съгласно Лисабонския договор, изискващи още по-интензивен диалог между гражданите и евродепутатите. Именно за насърчаване на такова общуване – в текст, звук и картина е създаден многоезичен иновативен интернет-инструмент, както за разпространение на актуална информация, така и за осъществяване на пряка комуникация с членовете на ЕП. Изградена е и забележително широка мрежа от партньорства с ключови граждански организации и водещи медии в редица държави-членки. Благодарение на партньорите посланията на комуникационната кампания ще достигнат до гражданите на повече от 20 държави от Европейския съюз.

Медийни партньори на Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА са ”Радио България” – БНР, RFI-Румъния и Радио Yvelines – Франция.

На 19.03.2008 г., сряда, от 17.00 часа, в Информационния център на ЕС на ул. ”Московска” 9 в столицата, ще бъде премиерното излъчване по ”Радио България” на първото от серия тематични радиопредавания, чиято цел ще бъде да разясняват на 11 езика ролята на ЕП по ключовите въпроси на Европейския съюз.

На откриването ще бъдат представени новият интернет-портал http://parliament.europe.bg, първото радиопредаване, както и видео-послания към европейската общественост на водещи депутати от различни групи в Европейския парламент, отправени специално за старта на кампанията.