Стени и бариери по външните си граници – това ли е решението на мигрантската криза?

Бежанската политика беше част от програмата на последната среща на върха на Европейския съюз през октомври. Лидерите на 27-те се разделиха без да начертаят общ път: намаляването на натиска върху страните в Южна Европа, преразпределянето на мигрантите и изграждането и финансирането на съоръженията по външните граници продължават да са спорни теми. Колко високи трябва да бъдат крепостните стени на Европа, ако не иска напълно да се откаже от основополагащите си ценности?

12 държави, сред които Полша, балтийските републики и Австрия, поискаха през октомври европейски пари за изграждането на стени и бариери по външните си граници. Последните месеци показаха, че миграционният натиск не намалява, заяви новият канцлер във Виена Александър Шаленберг. По данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана – Frontex, тази година 135 хиляди мигранти са достигнали територията на ЕС, т.е. 50 процента повече в сравнение с 2020-а година. Въпреки това стойностите са далеч по-ниски от пиковете на миграцията през 2015-а, когато над един милион души стигнаха до портите на Европа.

Унгария беше първата държава, която през 2015-а година започна да строи огради по своята граница и така отклони балканския маршрут. Примерът на Будапеща бе последван от Гърция, България и други държави и по този начин по външните граници на ЕС се появиха около 1000 километра гранични съоръжения.

С пълния текст на новината, можете да се запознаете тук:

Тази новина е публикувана в рамките на изпълнението на проект „Преглед и анализ на политиката на връщане. Опит и практика.“ по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, който е финансиран по процедура „Мерки в изпълнение на Плана за действие на ЕС в областта на интеграцията и връщането на граждани на трети държави. Информационни кампании за повишаване на общественото съзнание.Изграждане на система за мониторинг на принудителното връщане.”, дейност „Мерки в изпълнение на Плана за действие на ЕС в областта на връщане на граждани на трети държави и възможни последващи действия по плана, целящи да засилят ефективността на системата на ЕС за връщане на нелегални мигранти, които са създадени и прилагани в/посредством иновативно сътрудничество с други държави членки“, Национална цел 2 “Мерки за връщане“, специфична цел 3 „Връщане“ от Национална програма на България за подпомагане от ФУМИ за периода 2014 – 2020.

Фонд "Убежище, миграция и интеграция"

Още новини

Skip to content