Заключителна пресконференция по проект „Тема зелена – ученици мислят в система“

На 9 ноември от 10:00 ч. се проведе заключителна пресконференция по проект „Тема зелена – ученици мислят в система“, изпълняван от фондация „Европейски институт“ с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2023 г.

На събитието присъстваха Илияна Семерджиева, експерт от фондация „Европейски институт“; климатологът д-р Симеон Матев;  Наталия Вълчева, директор на Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“; Николета Костова, психолог и педагогически съветник във 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“; няколко ученици, взели участие в проекта; и представители на екипа на „Европейски институт“.

Илияна Семерджиева представи целта на проекта – повишаване на осведомеността на младите хора в Столична община за климатичните промени чрез използването на системното мислене. Бяха представени и резултатите от проекта – 9 интерактивни обучения с над 220 ученици, както и адаптиран наръчник с игри за системно мислене за климатичните промени, който предстои да бъде публикуван на сайта на „Европейски институт“.

Д-р Симеон Матев, преподавател по климатология в Софийски университет „Свети Климент Охридски“, заяви, че е важно темата да се разглежда и в училище по начин, който показва взаимните връзките между елементите на климатичната система, както и между всяко действие на човечеството и природата.

Обученията, в които участваха д-р Матев и други експерти от платформата „Климатека“ – д-р Емил Гачев и Радина Калдамукова, бяха проведени със съдействието на Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“ и 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“.

Директорът на Професионалната гимназия по екология и биотехнологии сподели, че проектът е обогатил знанията на учениците, както и заяви, че устойчивостта на проекта е гарантирана, защото се планира използването на игрите от наръчника в рамките на други извънкласни и проектни дейности на училището.

Николета Костова, педагогически съветник във 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“, подчерта, че е необходимо да се подхожда към учениците с внимание към тази тема и сподели, че обученията са успели да заинтригуват младежите, вместо да ги отблъснат и изплашат.

Радостина Калева, ученичка от 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“, изрази мнение, че тази тема е важна за младите и такива проекти са полезни за тях.

В края на пресконференцията бе проведена дискусия за това как подобни проекти да бъдат добра практика при въвеждането на темата за промените в климата в клас.

Проектът „Тема зелена – ученици мислят в система“ се изпълнява от фондация „Европейски институт“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2023.

Още новини

Родителите на младежите за фалшивите новини

Във връзка с изпълнението на проект „КЛАС“, изпълняван с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП, Европейският институт осъществи допитване сред родители на младежи.

Историята на Татяна от Одеса

„Историята на Татяна от Одеса“ е аудиовизуален материал, разработен в рамките на проект „Толерантно общество – основа за интеграция на граждани…
Skip to content