Откриват Център за подкрепа на бежанци от Украйна „Синя точка” във Варна

Варна, 13 юли 2022 г. Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България, в партньорство с Българския Червен кръст (БЧК), Българския хелзинкски комитет (БХК) и представители на общността на бежанците, отвориха Център за подкрепа на бежанци „Синя точка“ („Blue Dot“) в град Варна. Пространството се намира в централата на БЧК в града и беше открито в присъствието на представителя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн, представителя на ВКБООН в България Рао Нарасимха, областния управител на Варна Благомир Коцев и председателя на БЧК-Варна Илия Раев.

В откриването се включи и актрисата Елена Петрова – национален посланик на УНИЦЕФ в България.

Aктрисата Елена Петрова – национален посланик на УНИЦЕФ в България се срещна с деца бежанци от Украйна на откриването на създадения от УНИЦЕФ и ВКБООН Център за подкрепа на деца и семсйтва бежанци във Варна.

Повече от 5 милиона души бяха принудени да избягат от Украйна от началото на войната на 24 февруари 2022 г. досега. Оттогава в България са пристигнали над 450 000 души от Украйна, от които малко над 87 000 са останали в страната. От всички, получили временна закрила в България, близо 40% са деца. Голяма част от бежанците, които остават в страната, са решили да се установят по Черноморието и по-точно във Варненска област.

УНИЦЕФ и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) създадоха 30 центъра, които предоставят подкрепа на бежанци, бягащи от войната в Украйна (т. нар. „Blue Dots“ – „Сини точки“) по границите и основните пътища на мигрантите, като 6 от тях са в България.

Центровете „Blue Dot“ са безопасни пространства за закрила и основни услуги, които се разкриват в страните, приемащи бежанци от Украйна, включително Полша, Румъния и Молдова. В тях се предоставя информация, правни съвети, психосоциална подкрепа, идентифициране и насочване към услуги за деца, жени, семейства и други групи, изложени на специфичен повишен риск, докато бягат от конфликта в Украйна.

Източник

Още новини

9000 бежанци арестувани на границата

Малко над 9000 бежанци са опитали да влязат нелегално в България, но са били арестувани, от началото на годината до 1 юни. Това показва, че натискът на границата е скочил цели 8 пъти спрямо миналата година.

Родителите на младежите за фалшивите новини

Във връзка с изпълнението на проект „КЛАС“, изпълняван с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП, Европейският институт осъществи допитване сред родители на младежи.

Skip to content