В повечето случаи дезинформацията не е случайна

Във връзка с изпълнението на проект „КЛАС [Критични:Любознателни:Активни:Смели], изпълняван с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП, споделяме интервю на Божидар Божанов за БНР.

„Дезинформацията расте през последните години, а пандемията я ускори… Удавени сме в информация, в която нямаме уменията да разграничим достоверно от недостоверно. Технологията, интернет, социалните медии изпревариха нашите умения да консумираме информация в такива мащаби“. Това каза пред БНР Божидар Божанов, софтуерен инженер и блогър.

По думите му „свободният избор, който имаме, ни тласка в опасни посоки чрез информацията като оръжие“.

„Социалните медии са инструментът за разпространяване на фалшиви новини. Според бизнес модела си социалните медии поставят тежест върху най-скандалните неща, но това увеличава ефекта от тях. Има държави, които като геополитически инструмент използват дезинформацията и създават мрежи от сайтове за фалшиви новини. На други места се намесват политически интереси. Изобщо, амалгамата от скрити интереси произвежда фалшивите новини, дезинформацията“.

В предаването „Нещо повече“ Божанов допълни: „В повечето случаи дезинформацията не е случайна“.

Цялото интервю с Божидар Божанов можете да чуете в звуковия файл от сайта на БНР

Проектът КЛАС [Критични:Любознателни:Активни:Смели] се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект КЛАС [Критични:Любознателни:Активни:Смели] е насърчаването на медийната грамотност и гражданското образование.

Цялата отговорност за съдържанието на тази новина се носи от Фондация Европейски институт и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Още новини

Нов пакт за миграцията и убежището

Във връзка с изпълнението на проект „По-ефективен процес на връщане чрез сътрудничество с други държави съгласно плана на ЕС“ по…

Ден на бежанеца

На 20 юни отбелязваме Световния ден на бежанеца в израз на съпричастност и солидарност със съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родината си поради конфликти и преследване.

Историята на Татяна от Одеса

„Историята на Татяна от Одеса“ е аудиовизуален материал, разработен в рамките на проект „Толерантно общество – основа за интеграция на граждани…
Skip to content