Първи резултати от проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда: #factcheckEI_BNR“ през 2022 г.

През изминалата 2022 г. Екипът за проверка на факти на Българското национално радио (БНР) изготви първите материали от проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“, който Европейският институт и БНР изпълняват с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (EMIF).

Темите и сюжетите на пилотните радио-проверки на факти (факт-чек) предизвикаха съществен интерес и активен отзвук сред радиослушателите и читателите онлайн. В началото на новата година, Европейският институт обобщава накратко първите проверки – можете да намерите повече подробности в посочените линкове към всяка публикация.

Първата проверка беше посветена на твърдения, появили се през ноември в няколко сайта, за предстоящо повишаване на цената на всички билети за градския транспорт в София от 1,60 лв. на 2,00 лв. Полина Начева тръгна по следите на тревожния за софиянци слух и заключи, че твърдението „вдигат цената на билета в градския транспорт в София“ е подвеждащо. Проверката #factcheckEI_BNR показа, че цената се увеличава единствено за тези билети, които се продават от водачите. Журналистката беше гост и в предаване по „Радио София“, в което представи своето разследване на слушателите от столицата.

Повод за следващата тема, разработена от факт-чекърите, стана разпространявана във Facebook и Telegram снимка на географска карта от „испански“ учебник по география с „нови“ граници на Русия. Според картата територията на Русия включва Крим и територии на Украйна, които Русия обяви, че присъединява след референдуми през септември 2022 г. Ивелина Георгиева направи проверка на фактите и установи, че твърдението е невярно. Причината – разпространяваната снимка на карта от учебник по география е манипулирана, а учебникът не е испански. Освен на български език, проверката беше публикувана на испански и на руски като част от програмата на „Радио България“ за чуждоезикови аудитории.

Излязъл през ноември филм, който внушава, че имало връзка между ваксинацията срещу Covid-19 и случаи на внезапна смърт, стана повод Георги Николов да извърши следващата проверка на факти. Става дума за гледания хиляди пъти филм „Died Suddenly“ („Починал внезапно“), зад който стои Стю Питърс – човек, чиито конспиративни твърдения по различни теми са били оборвани неведнъж. Проверката #factcheckEI_BNR заключи, че внушенията във филма са подвеждащи. Авторът Георги Николов представи изводите от разследването си в предаването „Хоризонт до обед“ с водещ Ирина Недева. Пред слушателите на Програма „Хоризонт“ авторът Георги Николов коментира, че в много случаи подвеждащите материали, циркулиращи в интернет, те са нови, а са свързани с по-стари сюжети. По думите му често подвеждащите материали притоплят стара „дезинформационна манджа“.

На темата за фалшивите новини и обществената уязвимост към тях беше посветен и разговор в ефир по Програма „Хоризонт“ с участието на Росина Петрова – репортер в „Хоризонт“ и член на Екипа за проверка на факти на БНР, Георги Костадинов – експерт по информационни технологии и изкуствен интелект, както и Мая Анайс-Ятаген – журналист и преподавател от Франция. Събеседниците бяха категорични, че фалшивите новини винаги се прицелват в най-критичните теми за обществото. Г-жа Ятаген и г-н Костадинов бяха основни лектори в първото обучение по проверка на факти, проведено в рамките на проекта през октомври 2022 г. В резултат на обучението, участващите журналисти и факт-чекъри развиха умения в използването на най-новите дигитални инструменти и платформи за по-ефективна проверка на факти, анализ на съдържание и изображения, мониторинг на дезинформационната екосистема и свързаността на уебсайтове, разпространяващи подвеждаща информация.

През новата 2023 година предстои Екипът за проверка на факти да разработи нови теми – и всеки е добре дошъл да сигнализира за неверни твърдения, които са или има опасност да станат обект на дезинформация и подвеждащи внушения. Европейският институт и БНР ще проведат още две обучения по проверка на факти – за участие в тях ще бъдат поканени кореспондентите и репортерите на БНР в страната, както и членове на екипите на регионалните радиостанции на БНР. След обучението, журналистите ще изготвят проверки на факти по теми от местни значение.

Инициативата „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда” представлява първи по рода си проект на EMIF в България и си поставя за цел да разшири видимостта на проверките на факти (факт-чек) сред радио-аудиториите и в частност сред социалните групи, които са най-уязвимите към дезинформация.

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация „Европейски институт“ и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Още новини

Skip to content