Конференция за мястото на жанра „проверка на факти“ в радио- и ТВ-ефира

ЕИ и БНР канят своите партньори и приятели на дискусионна конференция за мястото на журналистическия жанр „проверка на факти“ (fact-check) в съвременните радио- и телевизионни програми.

Заключителната конференция от инициативата #factcheckEI_BNR на ЕИ, БНР и EMIF, посветена на мястото на жанра „проверка на факти“ в радио- и ТВ-програмите, ще се състои във вторник (8 август) от 10.00 до 12.15 ч. в Дома на Европа на ул. „Г. С. Раковски“ 124 в София. Записването за участие става ТУК.

Събитието, в което ще участват водещи експерти от БНР, БНТ, NOVA, ЕИ, EMIF и мрежата EDMO, е посветено на завършването на едногодишната инициатива „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда #factcheckEI_BNR“ – първи по рода си у нас проект на Европейския фонд за медии и информация (EMIF), осъществен от Европейския институт (ЕИ) и Българското национално радио (БНР).

Резултатите от проекта с акцент върху журналистическите репортажи и разследвания, изработени и разпространявани в интернет с хаштага #factcheckEI_BNR, ще бъдат представени в началото на конференцията от директора на ЕИ Любов Панайотова.

За важността на проверените и достоверни факти в противодействието на дезинформацията ще говорят генералният директор на БНР Милен Митев и представител на ръководството на EMIF. Встъпителната част ще акцентира също върху нуждата от взаимодействие между медии, институции и останалите заинтересовани страни в противодействието на дезинформацията чрез предоставяне на правдиви и проверени факти.

Дискусионният панел ще бъде посветен на жанра „проверка на факти“ и предизвикателствата пред ангажирането на вниманието на радио- и телевизионните аудитории към този вид медийно съдържание. В панела ще участват програмният директор на БНР Даниела Късовска, водещата на  сутрешния блок на NOVA „Здравей България“ Мирослава Иванова, изпълнителният продуцент в дирекция „Новини и актуални предавания“ на БНТ Мария Колева, както и научният ръководител на Българо-румънската обсерватория за дигитални медии БРОД – проект на EDMO Милена Добрева.

Инициативата #factcheckEI_BNR се стреми именно към активното ангажиране на радиослушателите в обществения разговор за дезинформацията и критичната оценка на новините чрез широк спектър факт-чек материали, правейки ги достъпни до различни аудитории, включително най-уязвимите към дезинформация социални групи.

Подробна програма можете да намерите ТУК

Повече информация за проекта можете да видите ТУК.

Кои теми доминират в дезинформационния пейзаж в България можете да видите ТУК и ТУК.

А ТУК можете да намерите пълната колекция от факт-чек материали, осъществени в рамките на проекта.

Още новини

Skip to content